2017 Darovanje imajo v krvi

Policisti, reševalci, prostovoljci, ambasadorji …
vsi imajo darovanje v krvi

Skoraj nepredstavljivo je, koliko posameznikom so krvodajalci v minulih 70 letih organiziranega krvodajalstva v Sloveniji že rešili življenje. In vendar zelo malo vemo o njih, zato ob letošnjem dnevu slovenskega krvodajalstva in v okviru krvodajalske pobude Daruj energijo za življenje predstavljamo nekaj njihovih zgodb.

Štiri nove zgodbe izjemnih krvodajalcev se pridružujejo lanskim ter odstirajo vpogled v razmišljanje, predanost in solidarnost posameznikov iz velike družine več kot 100.000 krvodajalcev, ki vsako leto darujejo kri.

Prihajajo iz različnih okolij in so predstavniki različnih generacij, vsem pa so skupne vrednote vseh naših krvodajalcev: pripravljenost vsakomur priskočiti na pomoč, tudi popolnemu neznancu.

Kot krvodajalska skupina se letos predstavljajo policisti, ki opozarjajo tudi na povečane potrebe po krvi v spomladanskem in poletnem času, ko slovenske ceste beležijo več prometnih nesreč.

V sodobnem času, ko vrednota človeške solidarnosti vse bolj izginja, so njihove zgodbe v navdih vsem nam. In zato jih pripovedujemo.

Irena Dolinšek iz Pirana: krvodajalka, ki je svojo strast želela prenesti tudi na najmlajše, zato je napisala krvodajalsko pravljico Rdeča kapljica. Kot motivatorka mladih redno obiskuje vrtce in šole, kjer jim v živo predstavi pravljico ter se z otroci poučno zabava. Obenem je predsednica Krajevnega odbora RK Portorož pri Območnem odboru pri RKS-OZ Piran za področje krvodajalstva in prostovoljstva, predsednica ženskega Lions Zarja Portorož in vsestransko dejavna članica skupnosti.

Boštjan Terbovc iz Tržiča: zdravstveni reševalec, ki je svoje življenje posvetil reševanju življenj, zato je postal tudi aktiven krvodajalec. Stalni član različnih zdravstvenih ekip v Tržiču in okolici je vedno pripravljen priskočiti na pomoč ter svoje izkušnje prenesti na mlajše rodove, bodisi kot učitelj v sistemu izobraževanja Rdečega križa bodisi kot mentor ekipam prve pomoči.

Tomaž Celestina iz Šmarnega pri Litiji je v prvi vrsti oče, nato policist konjenik in seveda tudi redni krvodajalec. Ko ne skrbi za svoj živahni naraščaj, javni red in mir, daruje kri neznancem in v lokalnem okolju pomaga vsem, ki potrebujejo pomoč ter spodbuja k solidarnosti tudi druge. V litijski godbi igra trobento.

Sašo Kodrič iz Maribora ima pri svojih letih daljši življenjepis kot večina v veliko kasnejših letih. Sodelavec ŠOUM-a, ki RKS-OZ Maribor pomaga pri promocijah, ozaveščanju o pomenu krvodajalstva med mladimi, organizaciji in izvedbi krvodajalskih aktivnosti v akciji »Častim ½ litra«. Poleg tega je  prostovoljni gasilec ter prostovoljec v številnih društvih in organizacijah. S svojimi življenjskimi načeli in miselnostjo pozitivno vpliva na prijatelje, sodelavce in znance, s svojim vzgledom pa spodbuja načela prostovoljstva in krvodajalstva med ljudmi.