2016 Darujem z veseljem

Pozitivci, negativci, nule – vsi so posebni

Vsak krvodajalec je nekaj posebnega, a hkrati so si vsi krvodajalci podobni. Zavedajo se, da s prostovoljnim darovanjem krvi omogočajo prejemnikom zdravljenje in življenje. Darujejo z veseljem in na to so lahko upravičeno ponosni.
Zaradi teh temeljnih vrednot človeške solidarnosti imamo v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj krvi, ki rešuje življenja.
“Ambasadorji” krvodajalske iniciative so bili v letu 2016 motoristi. Ti izjemno ranljivi vozniki so redni in številni krvodajalci, saj se zavedajo, da so zaradi svojega adrenalinskega konjička zelo pogosto tudi prejemniki darovane krvi. Veliko moto klubov se tradicionalno udeležuje odvzemov krvi na krvodajalskih akcijah. Njihovo darovanje krvi je tako tudi simbolna gesta zahvale.

V okviru akcije smo pripravili spletno aplikacijo – Lahko darujem?, s katero hitro in zanesljivo preverite, ali ste v danem trenutku primeren darovalec/ka. Namen aplikacije je, da zavaruje vaše in prejemnikovo zdravje ter vam prihrani nepotrebno pot.

Darovanje imajo v krvi

Leto smo zaključili z zgodbami ljudi, ki predstavljajo naše izjemne krvodajalce. Njihove zgodbe odstirajo predanost, strast in pomoč popolnemu neznancu. Njihov odnos do ljudi in življenja pa nakazuje, da imajo darovanje v krvi. Darilo, ki ga dajejo, je neprecenljivo, zato se jim tudi letos zahvaljujemo – HVALA vam, krvodajalci. Njihove zgodbe si lahko ogledate spodaj. Darujte z veseljem tudi vi!

Pavla Gnezda iz družine Likar iz Idrije: Sedaj že 97-letna mama Terezija je bila sama krvodajalka, ima 11 otrok, ki so vsi krvodajalci in večina od njih je darovala kri že med 50 in 100-krat, vsi skupaj pa so darovali kri že več kot 700-krat. Družinsko tradicijo nadaljujejo tudi vnuki.

Žarko Trušnovec iz Tolmina, psiholog, krvodajalec, promotor krvodajalstva, ki svojo pripravljenost pomagati dokazuje tudi kot vodja gorske reševalne službe Tolmin.

Maja Založnik iz Slovenskih Konjic je 33-letna prostovoljka Rdečega križa in aktivna članica društva Sonček ter vztrajna zagovornica krvodajalstva. Kot pevka sodeluje tudi na mnogih dobrodelnih prireditvah.

Martin Simonič iz Drašičev pri Metliki je že 50-krat daroval kri, svojo energijo pa nesebično razdaja v lokalnem okolju tudi kot aktiven prostovoljni gasilec, pevec v Oktetu Vitis, kot prostovoljec pa je aktiven tudi na številnih drugih področjih v lokalni skupnosti.

  • Darujem z veseljem_4. junij, Hrastnik, motoristi
    Darujem z veseljem dogodek
    Darujem z veseljem dogodek