Zahvaljujoč srčnim krvodajalkam in krvodajalcem življenje kljub epidemiji teče dalje

 

Ob iztekajočem se letu 2021 se zahvaljujemo vsem krvodajalkam in krvodajalcem, da se kljub težkim časom odzivate in pomagate bolnikom.

 

Kvodajalstvo je zelo pomembno, saj je v zdravstvu kri potrebna prav vsak dan. Za pokritje dnevnih potreb bolnikov in zdravstva po krvi vsak delovni dan potrebujemo v povprečju 350 krvodajalcev. Zato je redno ozaveščanje javnosti o pomenu krvodajalcev in krvodajalstva izjemno pomembno, za kar že od leta 2011, pod okriljem krvodajalske pobude »Daruj energijo za življenje«, združujejo energijo Rdeči križ Slovenije, Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in PETROL.

Tudi v času širjenja koronavirusa, ko je zdravstvo usmerjeno predvsem v zdravljenje bolnikov s covidom-19 in zajezitvi širjenja virusa, so potrebe po krvi le nekoliko zmanjšane, saj v bolnišnicah skoraj v enaki meri kot pred epidemijo potekajo zdravljenja hematoloških in onkoloških bolnikov, izvajajo se operacije, transplantacijski programi ter vsa nujna in neodložljiva zdravljenja. Kri za zdravljenje pa potrebujejo tudi kovidni bolniki. Bolniki v večini potrebujejo kri dveh do štirih krvodajalcev, mnogi med njimi tudi kri več kot pet do deset krvodajalcev, npr. pri transplantacijah organov, večjih operacijah, zapletih pri porodih, oskrbi ponesrečencev …

Zaradi potreb bolnikov po zdravljenju s krvjo krvodajalke in krvodajalce potrebujemo ves čas, brez prekinitve. Prav zaradi njih tudi v času epidemije in ukrepov za preprečevanje širjenja virusa  zagotavljamo nemoteno preskrbo s krvjo in delovanje zdravstva. Krvodajalci sledijo spremembam, ukrepom in potrebam transfuzijske službe ter kljub neznankam in tveganjem prihajajo na odvzem krvi. Letos je kri tako darovalo že več kot 88.500 krvodajalcev, od tega prvič več kot 5000, v spletno bazo krvodajalcev pa se je vpisalo več kot 1000 tistih, ki si to želijo postati.

Darovana kri je nenadomestljivo zdravilo in najbolj dragoceno darilo, kar jih lahko človek podari sočloveku. Krvodajalci z darovanjem krvi izkazujejo eno najlepših in najbolj dragocenih oblik medčloveške pomoči. Hvala krvodajalkam in krvodajalcem, hvala veliki družini srčnih ljudi! Vaša srčnost in pripravljenost pomagati omogočata, da življenje teče dalje.