Slovenija se pridružuje svetovnemu dnevu krvodajalcev in odmevni mednarodni kampanji MISSING TYPE (Manjkajoča črka), katere osrednji namen je ozavestiti javnost o vsakodnevni potrebi po oskrbi bolnikov s krvjo ustrezne krvne skupine. Na praznik krvodajalstva in krvodajalcev smo krvodajalcem želeli posredovati zahvalo za zagotavljanje zadostnih in ustreznih količine krvi in javnost seznaniti s pomembnostjo krvodajalstva za nemoteno delovanje zdravstva. Zahvala gre tudi podpornikom in vsem, ki sodelujejo pri preskrbi s krvjo.

Manjkajoča črka
Na novinarski konferenci na Zavodu RS za transfuzijsko medicino smo javnosti predstavili osrednjo nit letošnje krvodajalske pobude, ki je del mednarodne kampanje »Missing type«. Nosilci kampanje so pozvali podjetja, da iz svojih logotipov odvzamejo črke A, O, B in AB, ki predstavljajo krvne skupine. V slovenski kampanji Manjkajoča črka smo  predstavili zveste darovalce ter hvaležne prejemnike, ki jim je darovana kri omogočila zdravljenje ali celo rešila življenje. Iz njihovih imen smo umaknili črke, ki predstavljajo krvne skupine. To so črke, ki rešujejo življenja. Letošnji krvodajalski pobudi Manjkajoča črka so se z umikom črk A, O, B in AB iz svojega imena na današnji dan poleg dolgoletnega podpornika akcije družbe Petrol pridružila še podjetja BTC, Mercator, NLB, Telekom ter številni mediji z brezplačnimi objavami. Hvala vam!

Letos so se kot krvodajalska skupina na novinarski konferenci predstavili reševalci, ki so opozorili na povečane potrebe po krvi v spomladanskem in poletnem času, ko slovenske ceste beležijo več prometnih nesreč. Reševalci na motorjih so zelo ranljiva skupina v prometu, obenem pa pomagajo ponesrečencem v prometnih nesrečah; nekateri med njimi so tudi krvodajalci.

Daruj energijo za življenje! – že 8 let

Uspešna krvodajalska iniciativa Daruj energijo za življenje poteka letos že osmo leto zapored. Namen akcije je spodbujanje krvodajalstva in zahvala vsem, ki darujejo svojo kri in s tem rešujejo življenja. Redno ozaveščanje o krvodajalstvu je izjemno pomembno za zagotavljanje zadostnih količin varne krvi, saj v Sloveniji vsak dan potrebujemo do 400 krvodajalcev.

V zadnjih osmih letih smo Rdeči križ Slovenije v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in družbo Petrol ozaveščali javnost o pomembnosti krvodajalstva, o velikem pomenu tako rednih kot novih krvodajalcev, odzivanju krvodajalcev glede na potrebe in stanje zalog krvi ter tako pripomogli k širjenju baze krvodajalcev.

Za pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi v Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo do 400 krvodajalcev. Kri ostaja nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarite, zato se pobudniki krvodajalske pobude Daruj energijo za življenje iskreno zahvaljujejo vsem krvodajalcem, ki anonimno, prostovoljno in neplačano darujejo polno kri, plazmo ali trombocite ter tako nesebično pomagajo in spodbujajo  solidarnost.

Svetovni dan krvodajalcev: Pomagaj nekomu. Daruj kri. Deli življenje.
Tema letošnje kampanje je krvodajalstvo kot dejanje solidarnosti. S tem izpostavlja temeljne človeške vrline altruizma, spoštovanja, sočutja in prijaznosti, ki povezujejo in ohranjano sisteme prostovoljnega neplačanega krvodajalstva. S sloganom: “Pomagaj nekomu. Daruj kri. Deli življenje,” želimo opozoriti  na vloge, ki jih ima prostovoljni sistem krvodajalstva pri spodbujanju ljudi, naj skrbijo drug za drugega, in ustvarjajo socialne stike ter povezano skupnost.

Foto: Anže Malovrh