2011 Daruj energijo za življenje

Vse se je začelo v letu 2011, ko je na pobudo družbe Petrol d.d. Ljubljana, Rdečega križa Slovenije in Zavoda RSA za Transfuzijsko medicino nastala krvodajalska iniciativa Daruj energijo za življenje! kot začetek dolgoročne podpore krvodajalstvu (16. 5.).

Ključno sporočilo krvodajalske iniciative, ki so jo javno podprle znane osebnosti, je bilo vzpodbuditi zavedanje javnosti o pomembnosti krvodajalstva in vzpodbujanju ljudi, da postanejo redni krvodajalci.

Izdelali smo posebno spletno stran www.daruj-kri.si, kjer so se lahko v bazo vpisovali novi krvodajalci, na spletnem mestu pa tudi omogočili neposredno spremljanje količine zaloge krvi po posameznih tipih krvi. Akcija je na ta način pripomogla k spremljanju zalog v celi državi in bolj vodenemu in obvladljivemu krvodajalstvu. Izdelali smo tudi žogico z napisom Daruj energijo, ki je bila na voljo v vseh centrih za odvzem krvi in je postala krvodajalska žogica, namenjena stiskanju med postopkom odvzema krvi.


Akcijo smo razdelili v tri faze

Faza vzbujanja pozornosti je potekala na velikih obcestnih plakati po celi Sloveniji. Na plakatu je bila silhueta človeka in napis Hvala!. Zadnji dan te faze faze smo na najfrekventnejša obcestna plakatna mesta po vsej Sloveniji namestili »instalacije« z živimi ljudmi, prostovoljci (krvodajalci in znanimi osebnostmi: Branko Djurič Đuro, Jurij Zrnec, Jernej Šugman, Denis Avdić, Ivijana Banič, Katarina Venturini, Alenka Tetičkovič, Marko Potrč, Pavle Ravnohrib, Urška Majdič, Samuel Lucas, Omar Namber, Rok Ferengja, Regina, Nuška Drašček, Eva Moškon), ki so v rokah držali plakat, na katerem je pisalo »Hvala!«.

V naslednji fazi smo na plakatih razkrili namen akcije: Daruj energijo za življenje!. V sporočilu za medije smo razkrili cilj, organizatorje in sodelujoče v akciji ter podali ključne informacije o darovanju krvi (kdo je ustrezen darovalec, rok uporabe krvi in nihanje potrebe po krvi ipd.), podatke o akciji in predstavili novo spletno stran. Aktivirali smo vse ostale komunikacijske kanale.

V nadaljevanju smo organizirali novinarske konference na ZTM Ljubljana. Na prvi so hkrati darovali kri predsednik uprave Petrola, direktor ZTM ter minister za zunanje zadeve RS. Predsednik države dr. Danilo Türk nam je poslal pismo podpore, saj krvi ni mogel darovati zaradi zdravstvenih težav. Na naslednjih dogodkih so kri javno darovale javne osebnosti iz sveta glasbe, filma in medijev, ki so samoiniciativno nadaljevale promocijo prek socialnih (družbenih) omrežij in osebnih poznanstev; zaposleni v Petrolu, predstavniki medijskih hiš in strokovne javnosti (zdravniki) ter poslovneži. Po zadnji novinarski konferenci je sledilo večerno družabno srečanje – Code Red Party v središču Ljubljane za vse podpornike akcije in ostale krvodajalce. Na srečanju so brezplačno nastopili člani glasbenih skupin Billys in Samuel Lucas s skupino.

 • BRANKO DJURIĆ - ĐURO
  Daruj energijo za življenje -...
  Daruj energijo za življenje - začetek
 • Predstavniki slovenskih podjetij darujejo
  Predstavniki podjetij darujejo kri
  Predstavniki podjetij darujejo kri
 • DENIS AVDIČ DARUJE KRI
  Znani Slovenci darujejo kri
  Znani Slovenci darujejo kri
 • Motoristi darujejo kri
  Motoristi darujejo kri
 • Predstavniki zdravnikov in medijev darujejo...
  Predstavniki zdravnikov in medijev darujejo kri
 • Billysi feat. Samuel Lucas
  Code Red Party
  Code Red Party