2018 Manjkajoča črka

V letu 2018 se Slovenija pridružuje mednarodni krvodajalski kampanji MISSING TYPE. Njeni snovalci so  pozvali podjetja, da iz svojih logotipov odvzamejo črke A, 0, B in AB, ki predstavljajo krvne skupine. Na ta način so opozorili na pomembnost krvnih skupin in zagotavljanje zadostnih količin krvi.


Ob letošnjem svetovnem dnevu krvodajalstva 14. junija in v okviru krvodajalske pobude Daruj energijo za življenje, ki letos poteka že osmo leto zapored, smo v slovenski različici te kampanje, ki smo jo poimenovali Manjkajoča črka, predstavili njen osrednji namen – ozavestiti javnost o vsakodnevni potrebi po oskrbi bolnikov s krvjo ustrezne krvne skupine. Predstavili smo zveste darovalce ter hvaležne prejemnike, ki jim je darovana kri omogočila zdravljenje ali celo rešila življenje. Iz njihovih imen smo umaknili črke, ki predstavljajo krvne skupine. To so črke, ki rešujejo življenja. Njihove zgodbe so ponoven opomin k zavedanju, kako nenadomestljivo in dragoceno je dejanje darovanja krvi.

K sodelovanju v krvodajalski pobudi Manjkajoča črka smo povabili tudi podjetja in medijske hiše, da iz imen svojih organizacij ter lastnih imen umaknejo  črke A, 0, B in AB, ki predstavljajo krvne skupine. To so črke, ki rešujejo življenja.

Kot posebna krvodajalska skupina se letos predstavljajo zdravstveni reševalci, ki se dnevno srečujejo s potrebami po krvi in med katerimi je mnogo krvodajalcev.